Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utan arbetslinjen försvagas vår ekonomi

Svar till Sven-Erik Hemlin: Det är en rättvisefråga Lars Beckman, ingenting annat

Permanent ökade bidrag kommer öka utanförskapet, minska sysselsättningen och göra Sverige till ett fattigare land. Skribenten radar upp en rad angelägna samhällsproblem som inte är Moderaternas fel utan regeringens egenproducerade haveri. Och kalla inte vår arbetslinje för ”människofientlig”.

Hemlin radar upp en rad problem i vårt län som är angelägna och som jag helt håller med om. Det är helt sant att arbetslösheten varit för hög under de senaste åren, utanförskapet vuxit och att människor far illa när till exempel integrationen inte fungerar. Polisen har inte heller den kapacitet som krävs. Men det är faktiskt orimligt att inte rikta ansvarsutkrävande och frågor där den hör hemma. Har Hemlin helt missat att S/MP-regeringen styrt Sverige i snart sex år? Vad har regeringen gjort för att lösa samhällsproblemen som debattören radar upp?

Istället för att nå lägst arbetslöshet i EU låg Sverige på plats 24 av EU:s 27 medlemsländer, detta före pandemin. Istället för att lösa polis-krisen ägnade sig regeringen åt att prioritera gymnasielagar för att vuxna afghanska män skulle få stanna i Sverige. Istället för att införa bidragstak, som vi moderater föreslagit, ägnar sig regeringen åt att chockhöja bidrag till människor som inte arbetar och försämrar därmed en återhämtning efter Covid-19-krisen. Och Hemlins mirakel-medicin, basinkomst/ medborgarlön, har ju redan prövats i Finland med dyra och bleka resultat.

Slutligen, det blir bisarrt att kalla vår arbetslinje för ”människofientlig”. Spar det epitet till att beskriva Josef Stalins terrorhandlingar, Pol Pots utrensningar eller Nazi-regimens omänskliga folkbrott. Men det kanske är för mycket begärt när allt är relativt och svensk vänsters post-modernism slår knut på sig själv?

Vi moderater fortsätter fokusera på arbetslinjen. Det ska alltid löna sig att arbeta. Stärkta drivkrafter till arbete går före bidragshöjningar. Det kommer behövas när svensk ekonomi ska resa sig efter Corona-krisen.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare