Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad händer om utländska investerare stoppar elleveransen till Svenska kraftnät?

Enligt flera källor dör 1 200 ton fåglar vid tyska vindkraftverk årligen! När det gäller den pågående gigigantiska vindkraftsindustrin som lavinartat exploateras på land och till havs i Sverige.

Våra beslutsfattare inser inte faran i att makten med vår elproduktion kan hamna hos utländska investerare. En av de utländska huvudaktörerna och vindkraftproducenterna är en kinesisk statlig energijätte, som svartlistats i USA, men inte i Sverige. Vad händer vid en konflikt eller kris om andra länder har makt över Sveriges elproduktion? Kina agerar globalt, vilket kan kopplas till Kinas säkerhetsintresse. Sveriges relation till diktaturen Kina är inte den bästa och inte heller den tryggaste.

Sveriges energiminister med flera har varnat för att Svenska Kraftnäts kapacitet inte kommer att räcka till. Vad händer om utländska investerare stoppar vår elleverans till Svenska kraftnät? Sverige kommer att sitta i händerna på utländska bolag samtidigt som andra länder äger våra vindkraftparker och har makt över dem.

Ny kärnkraftsteknologi är på väg samtidigt som vi stressar fram kortsiktiga lösningar med gigantiska vindområden på land och till havs, som ska ersättas inom 15-20 år. Det är även en stor utmaning att framöver ta hand om tusentals vindturbinvingar som hamnar på kommunala deponistationer. Vingarna kan vara längre än ett Boeing 747-plan.

Det är en tidsfråga innan blad från svenska vindturbiner behöver bytas ut i stor skala och än finns ingen perfekt lösning enligt forskningsföretagen.

Fröken Fräken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare