Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vad kostar det att skicka el från Norrland till vindkraftverk i Skåne?

Annons

Svar till Charlotta Unger Larsson: Goda vindlägen avgör var vindkraftverken placeras

Hej Charlotta. Det måste vara bättre att du söker dig till något politiskt parti, där är inte ordvalet i uttalandena så noga. Eftersom vi är en demokrati så är det riksdagens ledamöter som beslutar om var det ska byggas vindkraft. Som ni förstår så är utgången given, i riksdagen finns ett fåtal riksdagsledamöter från Norrland.

LÄS MER: Varför bygger man vindkraft där behoven inte finns?

Ni skriver att vindläget är avgörande för en investering, jag har jobbat i Skåne där var det inte vindstilla. Om ni går in och läser i SALO – bidrag är ett ekonomiskt stöd, om ni vänder på ordalydelsen ekonomiskt stöd så blir det bidrag.

Om vi går till Energimyndighetens hemsida – där går att läsa att elcertifikat är ett stöd (bidrag) för producenter av förnybar el. Om pengarna dras ifrån skattesedeln eller elräkningen är samma sak för oss elkonsumenter.

Så min frågeställning blir: När en investering ska till för vindkraftverk så behövs det en fastighet. I Norrland är kostnaden försumbar, medan kostnaden i södra delarna är 500-1 000 kronor per kvm. Då är utgången given var de investerar.

Jag ställde frågan vad totalkostnaden är för vindkraften i kw. Kostnaden för produktionen går att läsa innantill, det är 40-80 öre/kw. Det jag ville ha reda på är vad kostnaden är för att leverera vindkraftens el från norra delen av landet, till den södra delen, och Europa.

Det enda jag vet läste jag i Arbetarbladet – att Svenska Kraftnät investerar 160 miljoner i Lingbo för vindkraften. Skall den investeringskostnaden räknas i procent eller i promille?

Lutfisktorparen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons