Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad säger Skolinspektionen om Jernvallsskolans högstadium läggs ner?

Annons

2014 granskade skolinspektionen alla skolor i Sandviken. Hård och svidande kritik utdelades. En mycket låg andel av eleverna i åk 9 (66 procent) lämnar skolan med godkända betyg i alla ämnen. Skolinspektionen säger då att ansvariga politiker och kunskapsförvaltningen behöver säkra att kunskapsnivån höjs.

Politikerna har varit medvetna om läget men inte satt in tillräckliga åtgärder. 2015 tillträdde en ny kunskapsnämnd som skulle ha detta i fokus. Trots detta så fortsätter resultaten ligga på en låg nivå. 2015/2016 (68 procent,), 2016/2017 (60 procent), 2017/2018 (63 procent), 2018/2019 (65 procent). Det är resultat som är bekymmersamma med tanke på kommunens storlek och det stora antalet elever.

När kunskapsförvaltningen nu vill lägga ner Jernvallsskolan som har bäst resultat kommer det skapa ännu mera turbulens. Det kommer då att bli intressant att höra hur Skolinspektionen resonerar när de får läsa de riskanalyser som lärare gjort, fått ta del av föräldradialoger på Jernvallsskolan, fått se elever skolstrejka, fått läsa om lärare som gått ut i tidningen och säga att Björksätraskolan inte lämpar sig för fler elever, fått läsa 700 namnunderskrifter i protest.

Ingen annan än kunskapsförvaltningen tycker detta är en bra idé, möjligen någon enskild politiker. Skolinspektionen kommer också se att Björksätraskolans föräldrar aldrig blivit inbjudna till dialog. Känns som om kunskapsförvaltningen i Sandviken misslyckats å det grövsta igen. Då kanske Skolinspektionen väljer att lägga ner ännu en skola.

Fundersam medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare