Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Var tog det ekologiska brödet i mataffärerna vägen?

Hur vet jag att varan är ekologisk? Jo, märkena KRAV och EU-lövet visar dig vilka livsmedel som är ekologiska. Ekologiskt betyder att råvaror, som vetemjöl, odlas på åkrar utan giftiga kemikalier. I ekologisk odling finns inga farliga bekämpningsmedel som ska ta bort ogräs, svampangrepp och skadeinsekter. Utan istället används mer naturliga bekämpningsmetoder som exempelvis nyckelpigor för att bekämpa bladlöss.

Den andra stora skillnaden mellan ekologiskt och icke-ekologiskt är gödseln på åkrarna. I ekologisk produktion används till exempel djurskit, eller gröngödsel som gräsklipp. Den här naturliga näringstillförseln är bra för maskar och andra småkryp i marken. Ekologiska metoder ger ett bra kretslopp som gynnar många olika arter som hjälper varandra, och oss att få en giftfri gröda som vi vill skörda och äta.

KRAV är en svensk certifiering som har ytterligare lite mer krav för naturliga och hållbara livsmedel, jämfört med EU:s kriterier för ekologiskt, som också är miljö och djuretiskt bättre än o-ekologiska varor. Så vi hoppas att du väljer, eller frågar efter, KRAV och EU-lövet nästa gång när du handlar bröd.

Denise Fahlander och Pia Svedén, aktiva i HandlaMiljöVänligt-nätverket, Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare