Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför vårdar regeringen en lögn?

Annons

Nyligen ändrade migrationsverket sin bedömning av säkerhetsläget i Syrien. Hela landet bedöms inte längre så farligt att ”alla och envar” riskerar att drabbas av våldet. Den syrier som nu söker asyl kommer att prövas utifrån individuella skäl, inte som tidigare mot bakgrund att man kommer från det krigsdrabbade landet, Syrien. Man kommer att kunna hänvisas till internflykt, då det finns områden i landet som migrationsverket bedömer är rimliga att fly till.

Enligt rättschef Fredrik Beijer, migrationsverket har bedömningen av hur man tidigare bedömt syriers skäl, varit ett undantag. Nu återgår man till den ”normala” hanteringen. För asylsökande afghaner har denna ”normala” hantering gällt hela tiden. Oberoende av att det råder krig i alla provinser utom två i det landet. Men hur än rapporter om ökat våld i Afghanistan publiceras, så ger de inte migrationsverket skäl att i det fallet ändra sin bedömning. Enligt UCDP ökade det dödliga våldet under 2019:s första halvår med 25 procent i jämförelse med samma period förra året. Antalet våldshändelser ökade med 16 procent under samma period i jämförelse med 2018. Och de senaste månaderna har våldet ökat ytterligare. Nu ökar också flyktingströmmarna till Grekland från bland annat Afghanistan och Syrien. Förstås som följd av det upptrappade våldet som tvingar människor att fly för sina liv.

Trots rapporter om detta ökade våld deporterades den 10 september 50 unga afghaner till Kabul. De flesta har gått i svensk skola, kan språket, är välintegrerade.

Den 12 september skriver Peo Hansen, professor i statsvetenskap, Universitetet i Linköping i Dagens ETC: ”Enligt en färsk OECD-rapport ser vi att över 13 procent av sjuksköterskorna i Sverige är utlandsfödda; över 30 procent av läkarkåren i Sverige är utlandsfödda (en stor andel kommer från Irak); och av dem som arbetar i äldreomsorgen idag är var fjärde utlandsfödd. Och, hör och häpna, i en skrivelse om Framtidens äldreomsorg från förra året medger regeringen faktiskt följande.” Utan utlandsfödda kvinnor och män skulle äldreomsorgen få stora problem att klara sitt uppdrag” Likväl vårdar regeringen lögnen om att vi inte har råd att ta emot flyktingar. Men flyktingar är ju samma reella resurser som vår äldreomsorg idag inte klarar sig utan.”

Så enligt Peo Hansen vet regeringen precis hur det ligger till när det gäller äldreomsorgspersonal. Att man vet hur säkerhetsläget i Afghanistan ständigt förvärras är jag övertygad om. Men ändå bidrar man till att försvåra problemet när det gäller äldreomsorgen och att skicka människor till världens farligaste land.

Jag undrar hur man argumenterar för att agera så ansvarslöst.

Inger Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare