Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Veganer, kolla vad ni gör för klimatavtryck med er mat

I Sverige är vi självförsörjande på tre livsmedel, nämligen mjöl, socker och morötter. Allt annat vi äter är vi mer eller mindre beroende av import för.

Vi lever i en tid där människor använder pekpinnar för att tala om vad vi ska äta bland annat för klimatets skull. Nötkött är det värsta enligt ”klimatkyrkan” och man utmålar människor som väljer att äta kött som klimatbovar medan veganer och vegetarianer är ”de bättre människorna” som minsann bryr sig om klimatet.

Men stopp nu, jag upprepar, tre livsmedel kan vi producera i Sverige i tillräckliga mängder för att försörja efterfrågan, bara tre.

Veganer och vegetarianer måste välja andra proteinkällor än från kött och mejeri, nästan alla måste äta nötter för att inte bli undernärda, nötter kräver oerhörda mängder vatten vid odling och odling sker långt ifrån Sveriges gränser, dessa nötter, ofta handskalade av barn under slavliknande förhållanden importeras till Sverige med båtar som går på smutsig bunkerolja.

Om man väger in och ser hela bilden, vilket få vill göra i ”klimatkyrkan”, så kanske det inte är så dåligt med ekologiskt kött från Hälsingland mot cashewnötter från Bali på andra sidan Jorden.

Jag är övertygad om att de flesta vill fortsätta äta kött och fisk för sitt proteinbehov, jag äter också vegetariskt ibland och har inga problem med det, men snälla, släpp pekpinnarna innan ni veganer och vegetarianer vet vad er egen mat har för klimatavtryck, egentligen.

Peter Holm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare