Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vems sida står kommunen på – Microsofts eller medborgarnas?

Öppet brev till Gävle kommun: Står ni på Microsoft eller medborgarnas sida?

När en kommun, Gävle, accepterar att ett företag, Microsoft, etablerar sig i kommunen och detta företag förorsakar problem för kommuninvånare, och företaget trots information om problemen som de förorsakat, inte gör något åt det.

Vems är då ansvaret att bistå kommuninvånarna som drabbats?

Microsofts grävande av dammar runt Stackbo har gjort att flera brunnar har sinat, och bolaget har vägrat att bistå de boende som har drabbats. Vattenproblemen har blivit ett ärende först för Länsstyrelsen, som uppmanat Microsoft att söka tillstånd från Mark- och Miljödomstolen i efterhand! Ett mycket märkligt förfarande i en demokrati, som att kasta in jästen efter degen i ugnen.

HÄR KAN DU LÄSA VÅRA ARTIKLAR OM MICROSOFTS ETABLERING I GÄSTRIKLAND

När en Stackbobo ber ett kommunalråd om hjälp med vattnet, får den svaret att kommuninvånaren själv får ta kontakt med Microsoft, en kontakt som trots olika påstötningar inte har fungerat.

En mycket viktig ingrediens i en kommuns sätt att fungera är att det finns en tillit mellan politikerna som ansvarar för skötseln av kommunen, och invånarna som förlitar sig på att skötseln fungerar, och betalar skatt för det.

Om nu vattenfrågan utanför stadsplanerat område är en privatsak, som Stackboborna har löst själva med sina brunnar och det har fungerat väl innan Microsoft kom, vem ska lösa det vattenproblem som uppstått efter Microsofts grävande i området? Vem ska kommunens politiker och tjänstemän- och kvinnor ställa upp på?

Det gigantiska globala företaget, som använder en amerikansk företagskultur även i Sverige genom att inte kommunicera och att kräva informationstystnad av kommunen i samband med köpet av marken.

Eller ska kommunen, som accepterat affären med Microsoft, ta sitt ansvar för de kommuninvånare som drabbats av Microsofts agerande?

De boende har tillsammans med Naturskyddsföreningen och Omställning Gävle utmanat kommunen och Microsoft på en hearing om vattenfrågan och demokratin vid etableringen av serverhallarna i Gävle. Microsoft vägrar att medverka. På grund av pandemin har hearingen nu skjutits upp till februari. Vi hoppas att ett av världens mäktigaste bolag kan använda dessa tre månader att hitta någon som kan svara på våra frågor!

Kari Littmarck-Sahlin och Kristina Öhrman, Omställning Gävle

Lars Igeland och Ann-Marie Hedenskog, Naturskyddsföreningen Gävlekretsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare