Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Verkar vara mycket kvar att lösa med laxvandringen

Svar till kommunalråden Erik Holmestig (C), Gävle och Magnus Jonsson (S), Ockelbo, om laxens och havsöringens vandring efter Testeboån.

Ja, ingenting är enkelt.

Ni skriver om: 1. Process om politiskt beslut. 2. Gemensam avsiktsförklaring. 3. Ambition att förvärva dammar från först och främst Nilsson Kraft. 4. Går allt ihop, blir det affär. 5. Laxtrappor en senare fråga. 6. Dammarna och sjöarna ska tydligen vara kvar som de är. 7. Så kallat ”omlöp” runt dammar senare.

För en lekman och fiskeentusiast förefaller det väldigt mycket kvar att lösa. Frågan kvarstår: Går det att genomföra över huvud taget? Eller är det här bara ett önsketänkande?

Ni ska i alla fall ha en eloge för att ni förstått värdet och substansen i denna fråga. Lyckas ni blir detta unikt, en ny turist- och miljonindustri kommer att skapas. Det som skiljer detta projekt mot många av Sveriges andra älvar är att här blir det fritt fram i många mil utan hinder, via Testeboån och genom alla sjöar ån rinner igenom ända fram till den plats laxen och öringen lägger sin rom, precis som det var från begynnelsen innan människan kom in i bilden och rubbade balansen.

För flugfiskare, och även för de övriga, blir det ett eldorado. Det finns sannerligen inte många älvar, åar och andra vattendrag i Sverige som inte är reglerade av något slag. Så här kan man för en gångs skull säga: Bra jobbat politiker.

Salmo Salar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare