Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi behöver modiga politiker som stoppar nedskärningarna i skolan

Annons

Politiker som sparar på skolan kommer i historiens ljus inte att ses som framgångsrika. Men den sista tiden har rapporterna duggat tätt om kommuner som gör besparingar på skolan. Detta trots att de politiska partierna i valrörelsen för mindre än ett halvår sedan skickade ut ett helt annat budskap till väljarna.

Då saknades inte superlativen om hur viktigt det är att satsa på skolan. Men det budskapet är lika sant idag som det var då. Därför höjer Sveriges lärare nu sina röster i manifestationer på många platser i landet. Vi protesterar mot nedskärningarna. Ska vi ha en skola med god kvalitet så är det här inte hållbart.

Det är förödande att ett stort antal kommuner nu väljer att spara på skolan och att så många politiker glömt vad de lovat. Vi vet att kommunernas ekonomiska läge försämrats, men skolan måste vara det sista som blir utsatt för besparingar – inte det första.  Även våra rikspolitiker måste ta sitt ansvar. De kan inte smita undan. Staten måste hjälpa till att investera i en bra skola för barn och elever. Vi lägger inte hela ansvaret på kommunpolitikerna.

För vi vet ju alla att en bra skola är nyckeln till framtiden för alla unga individer som växer upp och en förutsättning för deras förmåga att bidra till samhället i framtiden. Vi vet ju att det samhället investerar i utbildning ger mångdubbelt tillbaka.

Vi lärare vet hur mycket en bra utbildning betyder för barn och elevers framtida liv. Varje dag i skola och förskola bygger det framtida samhället. Så när vi lärare tillsammans säger ifrån så är det läge för kloka politiker att lyssna.

Och vi säger nu med enad röst att nedskärningarna på skolan måste upphöra. Att vi behöver modiga, framsynta och kraftfulla politiker som vågar sätta skolan först. Att investera i skolan och ett attraktivt läraryrke – det vet vi – det är att framtidssäkra Sverige.

Lärarförbundets avdelningar i Gävleborg

Anna Söderlund, ordförande Gävle

Anette Almström Kovacic, ordförande Sandviken

Eva-Marie Bodin, ordförande Hofors

Gudrun Wästersved, vice ordförande Ockelbo

Rebecca Bengtsson, ordförande Bollnäs

Monica Hedström, ordförande Ovanåker

Anna Gunnarsson, ordförande Ljusdal

Ing-Mari Mårtensson, ordförande Hudiksvall

Susanne Forslin, ordförande Nordanstig

Thomas Eriksson, ordförande Söderhamn

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons