Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi har inte alls "världens bästa djurskydd" i Sverige

Annons

”I Sverige har vi världens bästa djurskydd och alla djur har det jättebra”, är en kommentar som många säkert hört och uttryckt.

Detta stämmer inte. Enligt World Animal Protections egna bedömningar får Sverige inte ens högsta betyg, medan det i andra länder har genomförts lagändringar som förbättrar djurs situation men som ännu saknas i Sverige.

Vi tillåter fortfarande pälsfarmer, vi gasar ihjäl 15 000 tuppkycklingar varje dag, kalvar separeras från sina mödrar, och så vidare. Ändå säger de flesta invånarna i landet ”Vi är bäst”. Vi är inte bäst men vi kan bättre.

Tyvärr blir vi missinformerade av företag som Arla, Scan, Svensk Fågel, Svensk Mink, med flera, eftersom de har ett ekonomiskt intresse i att vi ska vara okunniga kring djurindustrin och hur de behandlar och exploaterar djurs kroppar.

Vi ska också komma ihåg att alla djur som befinner sig i djurindustrin inte är passiva och hjälplösa. De är starka och de gör motstånd. Kor som ställer sig i vägen och jagar bönder som separerar henne från sin kalv. Minkar som försöker fly och bita pälsfarmarna när de försöker greppa dem. Höns som springer iväg och slåss för att slippa hängas upp och ner och få sin hals avskuren.

Allt motstånd från djuren är en reaktion mot det våld djurindustrin utövar mot dem.

I Sverige tror majoriteten fortfarande att djuren finns för vår skull och att vi därför har rätt att använda deras kroppar för att tillfredsställa våra behov. Detta synsätt gör våld mot djur normalt och acceptabelt. Det tillåter också företag att tjäna pengar på exploaterandet av djurs kroppar.

Istället för att blunda eller förminska djurens värde bör vi se djuren inom djurindustrin som personer och medvarelser. Personer som gör aktivt motstånd och att vi människor kan och måste alliera oss med dem i deras kamp för frigörelse.

Angelo Tapia, medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare