Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi har inte snälla vargar här i Sverige

Svar till Eva Ångström: Att nämna vargen som hot mot landsbygden är naivt och okänsligt

Jag tycker att debatten angående varg från dessa vargälskande människor går ut över förnuftet. De verkar tro att vi har någon form av snälla vargar som inte attackerar människor i vårt land. De tar ofta upp att vi inte haft några vargdödade människor i Sverige på 200 år. Det är så klart väldigt sant, men det beror på att vargen har varit utrotad i 200 år, inte på att vargen är ofarlig.

LÄS MER – DEBATT: M: Landsbygden ska vara trygg – antalet vargar måste minska

LÄS MER – DEBATT: Simpelt röstfiske av Moderaterna, med vargar som bete

Ta till exempel kvinnan som blev dödad i Kolmården 2012 av "tama vargar", ingår hon inte i vargdödade människor i er tanke? Eller är det för att det var så kallade tama vargar? Om ni lyssnar på podden om Kolmårdenvargarna så hör ni en skrämmande återgivning om alla incidenter som hände i detta varghägn. Då säger ni som älskar varg, ja det var ju tama vargar. Tänk er då vad vilda vargar skulle göra.

I Åbo i Finland blev 22 barn dödade och uppätna av vargar på bara två, 1880–1881. När man tar upp det så säger ni, ja det var ju där inte här i Sverige. Återigen, tror ni att vi har någon form av snälla vargar här som inte gör sånt? Tyvärr kan jag inte skicka länk till det här, men det går att söka på google och läsa om detta.

2006 dödades en student vid namn Joel Carnegie. 2010 dödades en skolfröken i Alaska Candice Berner. Det finns otaliga fall i nutid i Ryssland, men i er debatt så hoppar ni gärna över det här, och låter andra som dödats av tåg, bilar och allt annat visa att det är mycket farligare. Förvisso, men bilar och de andra jagar inte dig för att äta upp dig. De ser dig inte som en del i näringskedjan, de ligger inte på lur och väntar på dig.

Du pratar om björnar och lodjur, men dessa jagar inte människor för att äta upp dem, de dödar dig för att du blir ett hot mot deras barn, de ligger inte på lur och passar på dig, det är den stora skillnaden.

Ni pratar också om rovdjursstaket som ett säkert sätt att slippa vargdödade får. Det är ju inte heller sant då vargarna är väldigt smarta djur och det finns åtskilliga berättelser från fåruppfödare att vargen helt enkelt lärt sig att ta sig in ändå.

Det är inte frågan om ett barn kommer att bli dödad av varg i Sverige – utan det är frågan om när! Om ni vargälskare tycker det är en acceptabelt förlust så lär ni också acceptera att det blir era barn, era barnbarn eller någon i er släkt som får sätta livet till för att politiker kommit på att vi ska ha vilda vargar i skogen.

Lars-Åke Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare