Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi kan inte avstå kärnkraft i dagens läge

Våra verk konstruerades och byggdes under 70-talet för 30 års drift och alla var överens om att 2010 var det slut. Kraftbolagen anpassade sig och drev sina verk tiden ut. Då vänder regering och säger ni ska driva era verk 25 år till. Bolagen hade kramat ut allt de kunde i väntan på 2010. Regeringen ändrar då förutsättningen utan att skjuta till pengar för utbyte av komponenter etcetera.

Kraftbolagen svarar med att avveckla, vilket är ekonomiskt förståeligt. Om förutsättningar ändras är det normalt att kompensation ges, men inte i detta fall.

Vi behöver den mix vi har idag av kärnkraft, vatten med tillskott av sol och vind, så blir det optimalt. Men att stänga Ringhals 1 och 2 samt ha Oskarshamn 1 och 2 i princip nedlagt är katastrof för vår industri som finansierar stora delar av vår välfärd. A

Att starta O1 och O2 kan vara problematiskt efter så lång tid som det varit avställt, men det går och är ekonomiskt försvarbart om regeringen som bestämde förlängningen ställer medel till förfogande. Tillsynsmyndigheten har höga krav, vilka uppfylls till höga kostnader som egentligen ska delas mellan ägare och regering anser jag. Kan vi inte tillhandahålla säker, billig el kanske våra vinstdrivande företag söker sig någon annanstans. Läs Stig Mörtmans insändare – har han fel? Eller kan vi folkomrösta igen, vilket borde vara en god idé.

gubben i lådan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare