Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi måste göra avkall på vissa saker för klimatets skull

Svar till Berth Vestergård: Vindkraftparken närmast kusten hamnar i vägen för fritidsbåtar

Vi väljer att svara på din första frågeställning först, dels får du inte alltid välja din rubrik även om vi tycker att denna var bra, och du snarare har valt att misstolka den. Vad som framgår väldigt tydligt i vår debattartikel är att vi anser att makthavare inte ska vika sig för en liten grupp som sätter egenintresse framför klimatet. Det är i allas intresse att prioritera klimatet även om allt för många fortfarande lever i förnekelse.

LÄS MER – DEBATT: Makthavare får inte vika sig när det gäller förnyelsebar energi

Och nej, vi tycker inte det är rimligt att avstå denna vindkraftspark, vi anser att vi måste lyssna på den stora samling forskare som säger att satsningar på förnybar energi är helt avgörande för att vi ska ens ha en chans att undvika en annalkande klimatkatastrof, och då blir vi tvungna att göra avkall på saker som utsikt och helt fri lejd i liknande passager. Även om turistnäringen är viktig kan den inte prioriteras över satsningar som kan hjälpa oss från beroendet av fossila bränslekällor.

Det är väldigt vanligt att höra liknande resonemang som det ”att man om 50 år kommer förundra sig över hur vi på 2020-talet kunde uppföra dessa otidsenliga monument.” Det är att skjuta problem framför sig, något som gjorts under alldeles för lång tid och tittar vi bakåt från idag är det snarare den slutsats de allra flesta drar att, ”hur kunde vi bara fortsätta att ignorera alla signaler?” Något som borde oroa oss mer över vad framtida generationer kommer att ifrågasätta oss för är snarare våra kärnkraftverk och avfallet därifrån som är skadligt i tusentals år.

En av flera bra saker med satsningar på vindkraft är att om vi kommer på andra lösningar kommer vi kunna återställa platserna de stått på och de blir inte kvar helt obrukbara. Sedan jämförelse med bunkrarna, den är vi övertygade om att även du egentligen inte tycker är riktigt rimlig.

Gin Akgul Hajo, kommunalråd i opposition

Joel Nordqvist, distriktsordförande Gävleborg

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare