Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi medborgare borde få rösta om nya bibliotekets utseende

Det nya stadsbiblioteket som skall byggas i Gävle påverkar många medborgare. Inte minst med anledning av att det kostar en hel del av våra skattepengar. Det är våra pengar och vår stad. Självklart skall de som skall leva och se detta hundratals år framöver vara med att bestämma hur det utformas och ser ut.

När förslag tas fram för omröstning bör det vara riktig pluralism, både modernistiskt och klassiska förslag. I själva verket bör det finnas fler klassiska förslag än modernistiska. Varför? Jo, för att ”en överväldigande majoritet” om man använder sig av politiskt språk, av medborgare föredrar klassiskt framför modernistiskt, cirka 70–80 procent! Det har visat sig i flera undersökningar.

Utomlands byggs det klassiskt: USA, Frankrike, England, Tyskland, Polen, de baltiska staterna. En demokratisk omröstning helt enligt den representativa demokratins principer skulle kanske förhindra diverse överklaganden, en ilsken allmänhet (på grund av att man förstör tidigare vackra och trivsamma miljöer), slöseri av skattebetalares pengar då det ofta har gått fel med dessa publika mastodontprojekt.

För vem vill ha en byggnad som ”sticker ut”, är ett ”landmärke”? Inte många ur allmänheten. Vi vill att skattepengar hanteras på det sätt som vi enligt majoritet och proportionell demokrati vill! Det är dessutom inte dyrare att bygga klassiskt, även detta finns det undersökningar och konsensus på.

Ni, våra utvalda politiker och tjänstemän ska främja, skydda och tillvarata våra, medborgarnas, intressen!

Demokrati eller ej?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare