Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktigt att den grundläggande hygienen utförs i anpassade lokaler

Kommentar till att tio personer har avlidit på virusdrabbade äldreboendet Tallmon i Skutskär.

När man diskuterar virusutbrott pratar man alltid om patienter, personal och övriga medborgare som sprider smitta. Man hör aldrig någon som i frågar sätter lokalernas utformning.

LÄS MER: Tuff vår på virusdrabbade Tallmon – nu kliver personalen fram

Det skulle vara intressant att ta del av hur äldreboendet Tallmons lösningar av lokalerna som togs i bruk 2019 när det gäller vårdhygieniska aspekter.

Den här pandemin är en exceptionell situation. Det krävs att det finns skriftliga rutiner så att snabba åtgärder sätts in för att angripa utbrottet. Det hjälper inte att personalen har skyddsutrusning om inte lokalerna är planerade med hänsyn till vårdhygieniska aspekter.

Har grundläggande hygien utförts (basal hygien) och lokalerna utformats när det gäller vårdhygieniska  aspekter borde inte så många avlidit.

Kunskapen som fås av årets pandemi borde ge ansvariga politiker och tjänstemän för äldrevården ett uppvaknande till att förbättra bristerna för smittspridning så att antalet avlidna av vinterkräksjukan och säsongsinfluensan minskar.

Om min hälsa kommer att kräva ett äldreboende vill jag komma till ett boende med välutbildad, nöjd personal. Där personalen har en hög status, har en anställningstrygghet, högre lön, är delaktiga i besluten och där arbetsmiljön prioriteras. Och även att chefer har förtroende hos personalen, den viktigaste resursen som ska vårda oss äldre.

1941

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare