Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Viktigt att kvinnan ska känna sig trygg även i hemmet

Kvinnor ska känna sig trygga även när de är hemma, låser upp mobiltelefonen eller övernattar på en soffa hos en bekant. Dit har vi inte kommit. Inte än, men tiderna ändras, och det syns i brottsstatistiken. Stora mörkertal flyttas långsamt över till anmälningar och lagföringar.

Populister hos Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pratar mycket och gärna om (o)tryggheten utomhus, precis som om den verkligheten skulle förändrats ens nämnvärt.

Två rättsfall, ett pågående och ett avslutat, kan illustrera allvaret. Ett moderat kommunalråd häktas för flera våldtäkter och grov kvinnofridskränkning. Partitillhörigheten ser jag som slump, brotten förekommer i alla grupper, klasser, kulturer och yrken. Överallt. Detta önskar jag att även konservativa politiker tar till sig, att kvinnans farligaste plats är hemmet, eller hemma hos någon. Den som fortfarande inte förstått rekommenderar jag samtal med någon verksam inom kvinnojouren.

Det andra rättsfallet är Sverigedemokraten som dömdes för sexuellt ofredande via brev. Också här är partitillhörigheten en slump. Dock borde SD lära sig att det här med sexbrott sannerligen inte är något importerat problem. Framför allt, sluta argumentera som om det vore så. De behöver lära sig att sexbrott inte behöver vara fysiska, att sexbrotten ökar med internetanvändandet, inte minst via mobiler. Lagstiftningen har också skärpts.

Att fler av dessa brott anmäls, och att därmed trygghets- och sexualbrott ökar i statistiken, ser jag som positivt. Den urgamla svenska mentaliteten, att det man inte vet, har man heller inte ont av, ger jag inte mycket för.

Det är inte överfallsvåldtäkter utomhus som ökar. Ökningen av anmälda våldtäkter är brott begångna inomhus. Ofta av en bekant. Då hjälper det inte med pepparspray i handväskan. Det är inte tafsandet på musikfestivaler som ökar, däremot risken att hitta en dickpic på mobilskärmen. Sådant är brottsligt, om nu någon missat det.

Visst måste vi arbeta för att skapa trygga miljöer utomhus, och på offentliga platser. Men samtidigt komma ihåg, att det inte är där vi hittar vare sig mörkertal eller de flesta brotten, även om mycket går åt rätt håll.

Bo Jonsson, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare