Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilka vinster kan samhället göra på att sälja vissa droger?

Annons

Distribution och försäljning av narkotika är en omfattande verksamhet där det tjänas mycket pengar och förmögenheter kan byggas upp och svarta pengar tvättas vita. Skattebelastningen på denna verksamhet är obefintlig så till vida att staten och kommunerna inte får några inkomster av denna verksamhet. Däremot får samhället i vid bemärkelse stora kostnader som följd av narkotikamissbruket.

Narkotika är inte ensamt som stimulansmedel och läkemedelsindustrin har genom sin forskning tagit fram mediciner som visar sig användas som berusningsmedel. Brukarna blir ofta beroende. Kaffe, tobak/snus och alkohol är också beroendeframkallande. Samhället förlorar arbetsinkomster och får kostnader för sjukvård och polisarbete även när dessa produkter överkonsumeras.

Vi borde fråga oss om inte vissa narkotikaprodukter, typ cannabis och amfetamin, borde kunna marknadsföras lagligt och således beskattas på samma vis som till exempel tobak och brännvin. All försäljning får ske via våra apotek med samma villkor som gäller vid köp av alkohol.

Utred vilka risker en legalisering av försäljningen av narkotika innebär och vilka vinster samhället samtidigt kan göra. Att de kriminella gängen som nu breder ut sig i Sverige skulle få svårigheter att finansiera sina verksamheter är ju inget som vi behöver bli ledsna över.

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare