Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vilket hus i Gästrikland vill du krama?

Mitt val av rubrik är lånat från Hudiksvalls tidnings Patrik Oksanen från 2018. Skulle ni krama ett hus och arkitektur i modern vacker sekelskiftesstil med gröna innergårdar, lagom högt och butiker på nedervåningen, gjort för att skapa liv och trivsel och mänsklig hållbarhet? Som den moderna vackra kvartersstaden i trä som företaget Jupiter & Gran i Sundsvall skapar. Eller otroligt vackra, genuina Tidernas hus i Ockelbo.

Eller skulle ni vilja krama de nya husen som planeras i Gävle i exempelvis ”Godisfabriken”, alltså nya höga, fula miljonprojekt som kommer göra centrala Gävle till ett icke-besök för turister och medborgare. Eller det nya kulturhuset? Som förhoppningsvis inte blir groteskt fult och svindyrt.

Jo, det är enkelt, de flesta skulle välja de första vackra exemplen. Merparten av byggandet i Sverige från 1960-tal till nutid är ett sorgligt kapitel, det har skapat mycket ohälsa och ensamhet. Fula, konstiga, utan liv, färglösa, sterila...

De negativa adjektiven om merparten av det nutida bostadsbyggandet som vi invånare skall bo och se på hela våra liv haglar på sociala medier. Arkitekturupproret har 38 000 medlemmar, växer ständigt och snabbt. Föreningen och gruppen är helt opolitisk och samlar många kunniga arkitekter och allmänhet. Ansvar för detta har beslutsfattare, kommunala hyresbolag, arkitekter och näringsidkare. När skall ni inse allvaret i förfulningen? Tragiskt. Ni måste börja ta folks längtan efter skönhet på allvar!

Så, vilket hus skulle du vilja krama?

Beauty for the soul

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare