Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vill vi ha en hård eller mjuk omställning till fossilfria samhället?

Annons

Det fossila samhället är på väg bort, valet står mellan om det ska ske den mjuka eller den hårda vägen. Om det ska bli en omställning, eller bara en anpassning.

Att flygbolaget Thomas Cook gick i konkurs för några dagar sedan, kan ses som ett omen, även om orsaken i första hand berodde på en överetablerad marknad, men det går inte bortse från att flygandet minskar, till en del beroende på samhällsdebatten. Det går inte att blunda för flygets klimatpåverkan.

Sakta men säkert börjar insikten komma, att vi måste lämna fossilsamhället bakom oss. Även om oljebolag och lobbyorganisationer spjärnar emot allt vad tygen håller. Det är därifrån motståndet mot en verksam klimatpolitik kommit hela tiden. Väl klarlagt av Martin Hultman, Chalmers. Även sir David Attenborough ger bakgrunden i BBC-dokumentären ”Klimatkrisen” (tillgänglig SVT Play fram till november).

Verkligheten slår mot städer som Detroit, just nu storstrejk på General Motors. Bland annat handlar strejken om nedläggning av fabriker. Men också om att facket kräver att GM ska satsa på elbilar. En svår omställning i ett land där presidenten ser värnandet av kolindustrin som en huvuduppgift. Donald Trump behöver inte oroas för biltillverkningen. USA har alltid varit världsledande på att tillverka stora bensinslukande bilar, och kommer alltid att vara det, även när efterfrågan försvinner.

Däremot ska han känna oro för kolindustrin. Efterfrågan och lönsamhet minskar, vilket förmodligen kommer leda till att Donald Trump blir den president som avvecklat mest kol i USA.

Hur vi i Sverige hanterar omställningen är upp till oss. Vi kan visserligen sänka bensinskatten, och därmed gynna stadsbor, för att resorna ska bli billigare i landsorten, men vad blir när bilarna blir fossilfria? Som att pinka i byxorna när det är kallt åt benen.

Byggandet av nya flygplatser, investeringar i gamla, är inte bara en klimatfråga. Det blir bortkastade pengar när, inte om, flygandet minskar.

Den svenska kött- och mjölkproduktionen ökar sitt miljömedvetande, bland annat med inhemskt kraftfoder. LRF:s allmänna kampanj för att äta svenskt kött, däremot, kan ses som ett hån mot lantbrukare som värnar biologisk mångfald. Det är vare sig miljövänligt eller klimatsmart att importera kreatursfoder från Brasilien till växtätare.

Omställningen pågår, vare sig vi vill eller inte, vare sig vi är med på banan eller inte.

Men en sak kan vi bestämma: Om vi ska styra en omställning, eller passivt anpassa oss.

Bo Jonsson, Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare