Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vindkraftparken närmast kusten hamnar i vägen för fritidsbåtar

Kommentar till Gin Akgul Hajos och Joel Nordkvists debattartikel ”Makthavare får inte vika sig när det gäller förnyelsebar energi”

Först den märkliga rubriken: Menar ni verkligen på allvar, att makthavare inte skall vika sig för folkets önskemål? Vi får väl antaga att artikeln var ett olycksfall i arbetet.

Sedan kommer vi till den planerade vindkraftsparken ”Utposten” utanför Iggön och Norrsundet. Enligt Svea Offshore AB planerar man att anlägga fem vindkraftsparker i havet utefter Jungfrukusten – från Gävle till Hudiksvall. Av dessa fem parker är ”Utposten” den minsta. Den ligger dessutom närmast kusten – placerad mitt i det område genom vilket fritidsbåtar vanligtvis färdas mellan Öregrund och Höga kusten.

LÄS MER: Stormigt kring vindkraften – nu förbereds för fler jättebyggen längs Gävles kust

Är det inte rimligt, att avstå från denna vindkraftspark, när de övriga fyra är placerade väsentligt längre ut, där det dessutom blåser kraftigare? Ett veto från Gävle kommun till vindkraftspark vid ”Utposten” är inte bara att gå den kustnära befolkningen till mötes utan även en vinst för den ökande turistnäringen utmed vår kust.

Bygg gärna de övriga fyra vindkraftsparkerna i havet – om de fyller nödvändiga, kortsiktiga behov av el. Men det troligaste är att man om 50 år kommer att förundra sig över hur vi på 2020-talet kunde uppföra dessa otidsenliga monument – på samma sätt som vi nu undrar över Hoxhas bunkrar i Albanien.

Berth Vestergård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare