Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: X-trafik bidrar till det språkliga förfallet

”Djupfryst kyckling lever”. ”Ren korv”. ”Skum släckare”. ”Herr toalett” – är han gift med ”fru toalett”? Skylt med ”Rök fritt!” i lokaler där man inte vill ha rökning. ”Smärt läkare med sjuk sköterska”. ”Tio öringar”. ”Extra knäck”. ”Vår kassa service”. ”En ensam stående man”. ”En skum kanin”. ”En halv akustisk gitarr”. ”Gå lätt packad på vandringen.” ”En svart hårig flicka och en sjuk gymnast vid en bar disk”.

Reklam med bristande språkkänsla, påverkan från engelskan och kanske större betoning på annat i skolans svenskundervisning – det är vad som kan förklara särskrivningen av ord som ska vara hopskrivna. Resultatet är ett språkligt förfall.

Även ett bindestreck betyder mycket. Mellan en bild-rulle och en bil-drulle är det en avgörande skillnad, liksom mellan en bras-klapp (vad nu det kan vara) och en brask-lapp. Eller mellan fri-skrivna och frisk-rivna (till exempel morötter). En fallskärm-shoppare och en fallskärms-hoppare är kanske inte detsamma, och definitivt inte snus-kungar och snusk-ungar.

Att skolungdom inte förstår att dela upp språket på rätt sätt är ett symtom på försenad språkutveckling, kunde man läsa i tidningen Språkvård. En text med särskrivningar uppfattas som mindre tillförlitlig och skribenten som mindre kunnig. Mer träning att läsa och skriva rekommenderas som motmedel. Men det är svårt att då exempelvis argumentera för mer tidningsläsning, när tidningarna för länge sedan slopat sin korrekturbevakning.

Och det är inte bara unga som missbrukar modersmålet. Åk runt med X-trafik i Gävle och stanna vid hållplatser som Fruns hage, stavad ”Fruns-hage”. Hållplatsen Södra Slottsgatan heter, tvåradigt, på ena skylten S. Slotts gatan och mer korrekt på den andra: S. Slotts-gatan. Ta bussen till Kristina plan, Kokstens vägen, Smäck stigen, Stenhuggar vägen…

Nu är ju inte språkvård X-trafiks huvuduppgift, men som osäker skyltbeställare kan man ju exempelvis pröva att konsultera Gävle kommuns kommunikationsavdelning. Den är större än våra lokaltidningars nu så slimmade redaktioner, och någon där vet nog besked och borde kunna offra en fikarast på att lära ut några avstavningselementa.

Och på hållplatsskyltarna är det väl en enkel sak att måla över eller måla dit ett bindestreck.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare