Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu mer jul och ännu mer belysning i Gävle!

/

Annons

Angående ”Mer jul i Gävle”. Vi uppmanas ständigt att spara på jordens resurser, släcka belysning när vi lämnar ett rum, och använda de mest energieffektiva lamporna.

I Arbetarbladet 24 november 2011 går det att läsa att kommunen ska profileras med mer glitter och nya julbelysningar. Vilka lampor kommer kommunen att använda? Vad kostar perioden ”mer jul”?

Det är ju pengar som tas från andra behov, och varför måste adventsljusstakar och julgransbelysningar i skolor, företag, kontor och offentliga platser vara tända dygnet runt i flera månader?

Som skattebetalare och enskild individ har jag tydligen ingen möjlighet att påverka detta slöseri, utan det är bara att titta på eländet. Vad är demokrati?

Jag saknar verkligen ett beslut från politiker om hur energi skall sparas, inte bara diskutera nya energikällor.

Men från politikerhåll är det tyst trots att klimatförändringen ses som en ödesfråga.

Hur ska vi få ned energiförbrukningen?

SVAR DIREKT

Vad gäller kommunens juldekorationer vid torg och gator i centrala Gävle jobbar tekniska kontoret på att ersätta all äldre energislukande belysning med energisnål Led-belysning. Den är både betydligt energisnålare och har längre hållbarhet vilket gör att vi valt att lägga en högre investeringskostnad för att få ett miljövänligt alternativ.

Mest miljövänligt är givetvis att helt välja bort offentliga juldekorationer men vi tror inte att Gävleborna skulle uppskatta det utan vill ha Gävle julsmyckat.

Investeringskostnaderna finansieras av tekniska kontoret i samarbete med Gävle Centrumsamverkan, i det här fallet affärsinne- havarna på respektive gata.

Tanken är att vi helt ska få bort den äldre energi- krävande julbelysningen.

Av ekonomiska skäl förnyar vi i första hand de gator där de gamla dekorationerna är trasiga och ändå ska utgå.

Denna jul har vi valt att ge Drottninggatan, Södra Kungsgatan och Stortorget nya vackra och energisnåla juldekorationer som vi hoppas Gävlebor och besökare ska uppskatta.

Nästa år hoppas vi att Rådhuset och Nygatan ska få energisnål belysning.

Wiviann Ågren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons