Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen ett riktigt fredspris!

Som världens äldsta internationella kvinnofredsorganisation konstaterar Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) med glädje att den norska Nobelkommittén i år äntligen ger det prestigefulla fredspriset till tre verkliga fredskämpar, Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karmans.

Annons

Kommitténs motivering tar avstamp i FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor fred och säkerhet, en resolution som IKFF var med och drev igenom i slutet av 90-talet.

Nobelkommittén konstaterar i år det som IKFF förespråkat sedan 1915, nämligen att vi inte kan uppnå demokrati och hållbar fred i världen om inte kvinnor har samma möjligheter som män att påverka utveckling på alla nivåer i samhället.

Nobelkommittén gör tydligt att kvinnors demokratiska rättigheter är en grundförutsättning för fred och säkerhet.

De synliggör samtidigt att kvinnor fortfarande saknar grundläggande rättigheter världen över, och att kvinnors säkerhet är grundläggande för hållbar fred.

Låt oss hoppas att vi i fortsättningen slipper höra kommentarer om ”freden först och kvinnors rättigheter sen” för nu har både säkerhetsrådet och nobelkommittén tydligt konstaterat att det är en omöjlig ekvation.

Petra Tötterman Andoff

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons