Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det inte vår rättighet att köpa hjälp?

Annons

Man pratar om Rutavdrag och alltid handlar det om yngre människor där båda jobbar och man behöver hjälp.

Men vi pensionärer är en stor grupp som med hjälp av Rut hittat ett sätt att klara oss längre hemma. Det är viktigt att även vi får en röst i debatten.

Jag fyller 85 år i år, min hustru är 81. Vi bor i en tvårummare på Brynäs och känner absolut inte igen oss i beskrivningen av någon rik elit!

Men för oss var kommunens hemtjänst inget alternativ när vi inte längre orkade städa själva. Vi har dåliga erfarenheter från hemtjänstens vård av en nära anhörig till oss, inte minst då det ständigt är ny personal som kommer hem till dig för att hjälpa till.

Vi ville ha hjälp med olika saker, bära ut stora mattor eller städa bakom spisen, utan att behöva ansöka om behovsprövning för detta. Vi ville också känna tryggheten i att veta att samma människor gör jobbet, människor som lär känna oss och lägenheten. Inte minst eftersom vi båda oftast är hemma när städningen utförs.

I dag har vi hjälp via ett städbolag i Gävle som besöker oss var fjortonde dag. Vi trivs med dem och de, förhoppningsvis, med oss. Vi väljer själva från gång till gång vad som behöver göras och allt är både enkelt och flexibelt.

Jobbet kostar oss 760 kronor i månaden och Rutavdraget är på 660 kronor. Med andra ord är subventionen betydligt mindre än mellanskillnaden i den högre skatt som erläggs av pensionärer och den lägre skatt som utgår för ”inkomst av tjänst” på motsvarande inkomstnivå.

Min hustru och jag har båda jobbat och betalat världens högsta skatter sedan vi var 16 år.

Är det då inte vår rättighet att kunna ha råd att köpa den hjälp som gör att vi kan bo kvar hemma? Tyvärr är många pensionärer så vana att låta kommunen sköta allt. Man har lärt sig att andra bestämmer hur det ska vara och man törs inte säga ifrån. Det är synd!

Sven och Birgit Carlsson, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons