Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ni bönder utan sunt bondförnuft?

/


Den pågående mjölkprisdebatten är hittills bara ett gnällande från vissa mjölkproducenter.

Annons

De bör ju rimligen i sitt yrke ha en omvärldsanalys, vilken i flera år har visat att mjölkförbrukningen minskar här i Sverige. En stor kostnadsdel för mjölkproducenten är mjölktransporten till mejeriet. Tidigare var det bara en transportör inom ett visst område. Nu väljer mjölkproducenten det mejeri som betalar mest just då. Så nu åker Arla, Gefleortens mejeriförening, Coop, Falköpings mejeriförening, samt ”7 ekologiska bönder i Uppsalatrakten” om varandra. Där de sistnämnda låter sin transportör köra till endera Falköping eller Gävle, för att sedan distribuera all sin mjölk, allt ifrån Nynäshamn till Gävle. Därmed transporteras mjölk till endera Gefle mejeri, Grådö mejeri i Hedemora, mejeriet i Falköping eller Arla som kör till något mejeri nedåt södra Sverige.

Den ekologiska mjölken i Gävle förbrukas inte fullt ut, varför överskottsmängden körs till Grådö mejeri, där den tippas med den vanliga mjölken.

Det blir ju vi konsumenter som får betala miljoner för dessa virriga transporter.

Det larviga förslag som före detta jordbruksminister Eskil Eriksson föreslog är ju helt bisarrt, att vi kunder ska ge allmosor, en krona per liter. Det känns mycket viktigare att skänka dessa kronor till tiggarna utanför våra butiker, än att skänka till de mjölkproducenter som inte följer utvecklingen av det svenska lantbruket.

Konsumenten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons