Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ni fega, föräldrar?

Annons

Cykelhjälm? Förälders val? Har just avslutat ännu en ”diskussion” med min 13-åring om hjälmen ska på eller av vid cykelturen. Diskussion inom citattecken då det för mig är odiskutabelt. Mig veterligen gäller fortfarande lagen om hjälm på cykel när cyklisten är under 15 år. Jag har fått höra att en del föräldrar menar att barnet får ”skylla sig själv” om de åker fast när de cyklar utan hjälm. Ett sådant påstående rymmer enbart rädslan för att åka fast, inte risken att skadas för livet. Om man nu är så feg att man inte vågar stå upp mot sin tonåring i den frågan borde man kunna använda lagen att ”skylla på”.

Jag undrar hur man tänker när man anser att barnet får skylla sig själv i den här frågan. Om barnet cyklar omkull och spräcker skallen, får det skylla sig själv då? Kan man anse att barnet också får skylla sig själv om det åker ut genom framrutan vid en krock i bil om det väljer att inte sätta på sig bilbältet?

Kan man skylla sig själv i övriga frågor gällande lag och ordning när man är under 18 år? Förälders ansvar sträcker sig till myndighetsdagen. Vad ger du som vuxen för budskap till ditt barn om du blundar för en lagöverträdelse? Var går gränsen för dig? Våga vara vuxen och ge alternativen: hjälm på cykel eller varsågod att promenera! Om alla tonårsföräldrar vågar stå upp behöver tonåringen inte vara ”töntig” och ens fundera över frågan. Vad blir nästa ämne för tonåringen att riskera att bli den töntige i? Rökning, droger eller vad?

Töntig förälder?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons