Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Balans är själva nyckelordet

Annons

SVAR TILL

”Numera miljöpartist”,

27 september

Insändarfrågan handlar om hur byggnads- och miljönämnden resonerade då man för cirka 6 månader sedan gav tillstånd till ett nytt kontorskomplex vid Stora Vall.

Svaret på frågan skulle kunna göras enkelt då Gävle är en stad med ett stort inflöde av företag och människor som vill leva, bo och verka i vår stad.

I detta specifika fall handlade det om ett stort antal arbetstillfällen i ett företag som vill utöka sin verksamhet i vår kommun.

Bilden av att det finns många lediga kontors- lokaler stämmer inte då det i dag i princip bara finns större lokaler i några av de komplex som Ericsson nyss lämnat, och de lokalerna passar inte alla verksamheter.

Brist på lokaler är anledningen till att det byggts ut vid Teknikparken, att det satsas i Ersbo och att det nu diskuteras ett kontorskomplex på tio våningar på Söder.

Svaret är nu mer komplext eftersom frågan berör värdet av våra viktiga grönområden och stadens attraktivitet för alla Gävlebor och besökare. Insändarskribenten har rätt i att hela Boulognern, området kring Stora Vall samt våra övriga grönområden har ett stort värde för en levande stad.

Det är därför som de allra flesta grönområden i Översiktsplanen för Gävle stad 2025 inte ska bebyggas. Särskilt försiktiga är vi vid byggnationer vid exempelvis Stora Vall där diskussionerna pågick länge innan en byggnation tilläts.

Vi försöker även utveckla och skapa grönområden på sådana platser där det är långt mellan det gröna och människors boende. Det senaste exemplet på detta är det påbörjade grönområdet mellan Öster och Gävle strand.

Balans är själva nyckelordet i det svar jag vill ge skribenten. Balans mellan tillväxtvärden och miljövärden är vad vi söker.

Utan balans får vi problem med något eller några av de värden vi vill att vår stad ska symbolisera. Bygget vid Stora Vall är som jag ser det ett ganska bra exempel på denna balans.

Jörgen Edsvik (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons