Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara frysboxen gäller?

SVAR TILL ”Tobbe B”, 25 februari

Signaturen Tobbe B menar att lodjursjakten måste ökas för att begränsa ökningstakten och därmed minska angreppen inom rennäring, fäbodbruk och övrig tamdjursnäring, men framförallt för att öka hans eget jaktliga utbyte av rådjur.

Annons

Tobbe B har uppenbarligen helt missat de faktaunderlag som kontinuerligt föreligger vad gäller rovdjursfrågor. Han tycks helt ha missat det faktum att den svenska lodjurspopulationen allt sedan millennieskiftet legat på en nivå som ligger klart under den av riksdagen beslutade miniminivån. Det är bara i några Norrlandslän som man haft en tydlig ökning under förra året, men med hänsyn till ren- näringen kommer man där att skjuta ner beståndet så att vi i landet som helhet åter kommer att ligga långt under beslutad miniminivå.

Han har uppenbarligen också helt missat det faktum att fäbodbruket ökat på ett exceptionellt sätt och detta i paritet med att rovdjursstammarna ökat. I Dalarna, som är landets rovdjurstätaste län, har det aktiva fäbodbruket mer än dubblerats sedan 1994 och i Gävleborg märks också en tydlig ökning. Vad Tobbe inte vet är att det i snitt förekommer endast ett lodjursangrepp per år på fribetande fäboddjur.

Han bemödar sig heller inte med att ta reda på hur angreppen på övrig fårnäring ser ut, en näring som för övrigt ökat med 50 procent sedan 1980. Endast två procent av landets lodjur är benägna att angripa fårbesättningar och i Gävleborg förra året hade vi bara ett angrepp av lodjur.

Det som är Tobbes bekymmer är inte fäbodbruk eller fårnäringen, utan hans eget jaktliga utbyte av rådjur. Vad han dock inte nämner är det faktum att lika många jägare i dag som på 1970- talet, skjuter lika många rådjur som då och man måste fråga sig hur han och övriga jägarkår vill att fördelningen ska se ut?

I Tobbes fall är det uppenbarligen bara frysboxen som gäller.

Anders Ekholm,

Svenska Rovdjursföreningen region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons