Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara verbala oegentligheter

Annons

Jag har följt debatten i media rörande krisen inom Röda Korset. Förskingring och ekonomiska oegentligheter har varit på agendan.

Härom kvällen tittade jag på ”Sverker rakt på” och där försvarade du, Ulrika Årehed Kågström, din skyhöga månadslön på 86 000 kronor per månad med att det är nödvändigt för att få den kompetensen! Den typen av förklaring/bortförklaring har löpt som en röd tråd genom de ”förklaringsmodeller” som chefer på olika poster i samhället försvarat sina orimliga arvoden med.

Detta är bara floskler, verbala oegentligheter, som av någon obegriplig anledning fått passera oanalyserade i media under alltför lång tid.

Betänk att du nu är generalsekreterare för en frivilligorganisation. Hur har den organisationen uppstått? Hur har Röda Korset över huvud taget blivit till? Jo, genom människors frivilliga insatser. Vad menas med frivillig? Jo, ingen lön! Om en organisation av Röda Korsets dignitet har kunnat byggas upp av människor utan lön, hur kan du då påstå att det krävs 86 000 kronor per månad för att driva den? Och, i andra led, betyder det att du tycker att de människor som byggt upp Röda Korset med frivilliga insatser är inkompetenta just på grund av att de inte har något arvode?

I ovanstående analys ryms samtidigt hela problematiken med dagens så kallade frivilligorganisationer. Chefer och vd:ar ursäktar/bortförklarar sina höga löner med dravel om kompetens utan att för en sekund betänka att det är förmodligen just denna dynamik som attraherar just giriga människor.

Röda Korset borde söka upp någon eldsjäl bland sina cirka 230 000 medlemmar, någon som är kompetent i själ och hjärta, brinner för organisationen och dess idé, och som gladeligen skulle ta jobbet som generalsekreterare för 25 000–30 000 kronor per månad.

Att hitta någon sådan borde inte vara speciellt svårt.

Daniel Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons