Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn ska få den vård de har rätt till

Annons

Svar på insändare angående barnsjukvården på Gävle sjukhus

Vi i ledningen vet att situationen för barnsjukvården på Gävle sjukhus har varit besvärlig under hösten, och vi är tacksamma och stolta över det arbete som medarbetarna gjort i ett pressat läge.

Läget beror delvis på förändringen som påbörjades i våras när avdelningar slogs ihop och vi minskade på personalstyrkan. Vi gjorde förändringen för att anpassa vår verksamhet efter de resurser vi har, men också för att anpassa oss efter den beläggning barn- avdelningarna 107a och b har haft. Under 2008 var beläggningen i genomsnitt 72,8 procent. Det är för lite när det finns andra verksamheter som dras med ständiga överbeläggningar. Vi kan inte kräva resurser till platser som är tomma.

För att klara förändringen krävs ett utvecklingsarbete, och det arbetet har fått stå tillbaka på grund av den nya influensan och vaccinationerna som tillkommit. Här har barnsjukvården dragit ett tungt lass, och det har märkts i det dagliga arbetet där medarbetare har upplevt att patientsäkerheten riskerats och att FN:s barnkonvention inte har följts. Detta är självklart inte bra, och vi utvärderar ständigt vårt arbete för att se vad vi kan förbättra. Patientsäkerheten är väldigt viktig och vi följer den noga genom vårt system för avvikelser där medarbetare skriver rapporter när vi misstänker eller ser att något gått snett. Vi är också skyldiga att göra Lex Maria-anmälningar när misstag har begåtts i vården. Än så länge har vi inte lämnat in några sådana.

Förändringen av avdelningarna kommer dock att stå fast. Vi har inget annat val än att arbeta så bra vi kan med de resurser vi har, och vi kommer att fortsätta arbeta med utveckling och där medarbetares synpunkter och erfarenheter är ovärderliga. Vi behöver också tillsammans med de andra verksamheterna i landstinget reda ut vad som är specialistsjukvård, och vad som är bassjukvård inom barnsjukvården. Gör vi rätt insatser i dag? Vårdas barnen på rätt ställe?

Vi är säkra på att vi kommer att kunna fortsätta bedriva bra barnsjukvård i Gävleborg, men vi måste våga fråga oss om vi i framtiden ska göra allt som vi gör i dag. Barn ska få den vård de har rätt till och behöver, men kan i framtiden behöva resa för att få den.

Vi är medvetna om att medarbetare tycker att vi i ledningen inte har lyssnat, och vi tar till oss av kritiken.

Dialogen med medarbetarna är väldigt viktigt i det arbete vi har framför oss, och vi kommer att fortsätta dialogen i de olika forum vi har.

Självklart finns fortfarande många frågor, och det går då bra att vända sig till närmaste chef för svar.

Janet Kling,
verksamhetschef Barn- och Ungdomssjukvård

Roger O Nilsson,
divisionschef Barn- och Kvinnosjukvård, Psykiatri och Habilitering

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons