Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver vi verkligen papperspengar?

Annons

I Sverige införs nu nya sedlar som är svårare att förfalska, vilket är bra, men behöver vi verkligen papperspengar i ett för övrigt digitaliserat samhälle?

I den bransch jag verkat de senaste 25 åren, återvinning och miljöservice, skulle sannolikt både kopparstölderna och den illegala exporten av avfall minska om värdetransaktionerna skulle vara spårbara mellan olika konton istället för icke spårbara med papperspengar.

Visst skulle handeln kunna fortsätta med dollar eller Euro, men avsaknaden av de stora svenska sedlarna skulle sannolikt försvåra för flera med illegala avsikter.

I stora delar av Afrika finns ett betalningssystem med beteckningen M-Pesa, liknande Swish som de svenska bankerna erbjuder där pengar kan överföras direkt från en mobiltelefon och mottagaren får en verifiering.

Varför marknadsför inte de svenska bankerna Swish mer, är det så att man tjänar mer på sedelhaneringen?

Motivet att papperspengar behövs för äldre människor som inte har en mobiltelefon skulle enkelt kunna lösas med mobiler med större knappar och displayer, de flesta äldre klarar ju av fjärrkontrollen på tv-apparater.

Speciellt större sedlar som 500- och 1 000-kronors-sedlar gör sannolikt mer skada än nytta i samhället, avveckla dem först!

Åter-vinnare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons