Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besluta efter ert samvete om Österfärnebos bibliotek

Annons

Natten till 18 oktober 2009 brann vårt folkkära bibliotek i Österfärnebo ner. Nu precis ett år senare har kultur- och fritidsnämnden ärendet om uppbyggnad på sitt bord. Deras förslag är dock inte en uppbyggnad utan att det ska inrymmas i skolans lokaler, tvärt- emot vad befolkningen i Österfärnebo uttryckt önskemål om!


Gamla biblioteket var utsett till Sveriges vackraste. Det hade rätt atmosfär. Alla trivdes där; personal, bokläsare, boklyssnare, filmlånare, internetanvändare, släkt-och hembygdsforskare, cirkel- och mötesdeltagare, barn från bäbisar upp till vuxna och äldre med flera. Man gick gärna dit.


Jag tror inte stadsbor förstår värdet av de få träffpunkter vi har här i Österfärnebo. I stan har ni allt ”runt hörnet” utan att behöva kämpa för att få tillbaka, behålla eller få återuppbyggt. Det är helt naturligt för er att det finns många olika samlingspunkter.
Här har vi dessutom mycket yta, så varför slå ihop många verksamheter på samma plätt.


(Jo, från kommunens synvinkel – enbart ekonomi). Dessutom är det skönt att få gå till fritidsaktiviteter på annan plats än sin arbetsplats, till exempel för skolpersonal och barnen!


På samma dagordning som biblioteksfrågan, finns även antagandet av kommunens Demokratiplan 2010–2014, från Vision 2025 med. Många fina ord, men nästan som ett slag i ansiktet, för oss som bor i ytterområdena, speciellt om de inte efterlevs.
Klubba den först, läs igenom den och tänk sedan efter vad ni har samvete till att ta för beslut i biblioteksfrågan.


Det har suttit en grupp som på demokratisk väg tagit fram befolkningens önskemål och detta har framförts flera gånger under året som gått.


Direkt efter branden fick vi till och med ett löfte om att det skulle byggas upp.
Men Kultur och fritid verkar ha satt på skygglapparna och kör sitt eget race, Demokratiplan eller inte.
En som fällde några tårar på brandnatten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons