Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistånd eller motstånd?

Svar till ”U-landsarbetare”, 19 mars.
Jag började läsa med, till en början, ett visst intresse signaturen ”U-landsarbetares” insändare med rubriken ”Darfur har ingen röst” i går.

Annons

Jag förleddes av rubriken och bilden till att tro att det handlade om att uppmana till stöd för de drabbade i Darfur. Insåg redan vid andra meningen att det handlade om att enbart kritisera svensk invandringspolitik.

Det vore förmätet av mig att påstå något jag inte vet med säkerhet, men det ligger nära till hands att misstänka att det bakom signaturen ”U-landsarbetare” finns någon som följer en helt annan agenda än den att bistå lidande människor. Jag kan inte heller komma ifrån känslan att signa- turen egentligen inte strävar efter att värna dem som drabbas i Darfur.

Under ett antal år har jag haft förmånen att arbeta med bistånd/stödverksamhet, både internationellt och nationellt, men jag har vare sig stött på eller själv använt uttryck som att ”arbetat i fattiga länder”, ”fattiga bönder”, ”fattiga analfabeter”, ”fattiga arbetares”, ”importera alla…” och ”U-landsarbetare”. Uttryck som står för en annan människosyn än den som råder inom seriöst biståndsarbete.

Om signaturen ”U-landsarbetare” är intresserad av att de i Darfur – ”Kambodja, Uganda, Vietnam, Irak” och kanske andra icke nämnda länder – får den hjälp de behöver görs det inte genom att använda dem som ett redskap för egna inrikespolitiska syften.

Att avsluta med ”Hjälp oss att förändra deras villkor på hemmaplan” räcker inte. Menar man allvar med en sådan uppmaning behövs det en annan människosyn och en seriös biståndspolitik.

Det vore intressant att se hur signaturen skulle reagera – som ett tankeexperiment – om det egna förslaget att ”importera alla i Darfur eller liknande läger” förverkligades.

Vi har själva ett val att göra!

Antingen väljer man att förneka andra det man själv tar för givet att man alltid ska ha rätt till eller så väljer man att betrakta alla människor som lika mycket värda och är beredd att göra så gott man kan för att alla ska få det bättre – här och i andra länder. Valet mellan att vara en motmänniska eller en medmänniska är lätt, jag väljer det senare.

medmänniska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons