Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det fred i mellanöstern?

Annons

Israel tror inte att det är möjligt att återgå till 1967 års gräns. Att återlämna Golan vore försvarmässigt vansinne. Före 1967 satt Syrien och sköt ner raketer på befolkningen. Nu har det inte skjutits ett skott därifrån sedan 1967, mindre krig förekom 1974. Man ser flera mil in i Israel från Golanhöjderna. Det har pratas om att höjderna skulle bli en demilitariserad zon. Israel kräver att Syrien erkänner landets gränser och man kan bedriva normal handel med varandra för att börja prata fred.

Israel tror inte alls på en återgång till 1967 års gränser, det kommer inte att fungera. Landet har en midja med en bredd av 15 kilometer. Det går inte att försvara om man återgår till den gamla gränsen, så säger de.

Det var trots allt landet som attackerades på tre fronter 1967, när araberna skulle kasta juderna i havet! Och Israel tryckte tillbaka sina fiender. Efter fredsförhanlingar med Egypten så fick egyptierna tillbaka sinai.

Jordanien hade västbanken som en del fram till 1976 och de hade inget anspråk på västbanken när de förhandlade om fred med Israel.

Israel får tillsammans med palestinerna hitta en egen lösning ”om Alla vill”.

Just nu har PLO skapat fred med Hamas som vill utrota staten Israel. Hamas tänker inte ens förhandla om fred med Israel, det är en evig fiende.

Jag såg det här citatet: ”Om palestinerna lägger ner vapen blir det inte mer krig, men om Israel lägger sina vapen så finns inget Israel.”

Det blir troligen ingen fred om båda sidorna har anspråk på hela området. Shalom på er alla!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons