Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde vi inte se till att it-succéerna stannar?

Annons

Regeringen har bestämt sig för att ge Facebook ett stöd motsvarande 103 miljoner av skattebetalarnas pengar. Det är ett mycket märkligt beslut. Det bästa är ju trots allt att skapa goda förusättningar för ett växande näringsliv, inte att staten ger pengar till enskilda företag. Vi borde samtidigt komma ihåg att Sverige är världsledande på talanger inom it.

Svenska ungdomar har exempelvis skapat världens största datorfestival, Dreamhack. Förra året kopplades nära 13 000 datorer ihop under datorfestivalen, som fått enorm uppmärksamhet runtom i världen. Sverige har också gett upphov till flera av världens mest kända it-succéer, allt ifrån Spotify och Skype till Dice som är världskänt för sina Battlefieldspel.

Problemet är bara att inget av dessa företag i dag ägs från Sverige. Skype, som grundades av en svensk och en dansk entreprenör, utvecklades i Estland. En av skaparna, Niklas Zennström, har förklarat att beslutet berodde på att företagsklimatet var bättre där än i Sverige. I dag har både företagen sitt säte i Luxemburg.

Det råder skarp konkurrens om it, och de höga svenska skatterna jagar bort företag. Om en svensk entreprenör säljer appar till Iphone eller Android måste de till exempel betala moms två gånger. Är det märkligt att svenska succeföretag flyttar ut? Och borde vi inte skapa bättre förutsättningar för dem att stanna, i stället för att betala företag att etablera sig här?

Nima Sanandaji

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons