Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus är inte roligt för djuren!

/
  • CIRKUSELEFANTER. ”Politiker, ta ert ansvar och förbjud djurcirkusar nu!”, tycker Märi Malmborg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Scanpix

Nu är det flera cirkusföreställningar på gång både i Gävle och i Sandviken, då Cirkus Brazil Jack och Cirkus Maximus är på turné. Bägge cirkusar använder sig av djur för att underhålla människor, men hur roligt är det för djuren?

Annons

För deras del innebär cirkuslivet långa och täta transporter, begränsad rörelsefrihet och ibland även ensamhet. Cirkus Maximus har som enda cirkus i år elefanter med i sina föreställningar.

Elefanter är fantastiska djur som är anpassade till att leva i flock och gå långa sträckor varje dag, något som på långa vägar inte kan tillgodoses av en turnerande cirkus. Elefanter tvingas dessutom ofta att stå på bakbenen i föreställningen vilket kan ge dem allvarliga ledproblem.

Utvecklingen går trots allt framåt. Antalet djurcirkusar som turnerar i Sverige i år har halverats till fem sedan år 2007, men att vi som påstått föregångsland när det gäller djurskydd inte kommit längre än så är ändå beklagligt.

Politiker, ta ert ansvar och förbjud djurcirkusar nu! Allmänheten, ta ert ansvar och bojkotta ovan nämnda cirkusar. Uppmuntra i stället djurfria cirkusar som till exempel Cirque de Soleil och Cirkus Cirkör genom att besöka dem. Och förklara för era barn varför det inte är bra att gå på cirkus där djur gör konster för oss.

Djurens Rätt Gävle-Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons