Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelhjälmen måste sitta rätt också

Annons

Cykelhjälmsanvändandet är dåligt tycker jag.

Hjälmen ger även om den sitter fel ett visst skydd, men fullgott skydd ger den inte. Det är ganska många, både stora och små som använder hjälmen på ett felaktigt sätt.

Huvudet är min ”dator”, mycket mer avancerad än någon annan dator i världen. Om jag cyklar utan hjälm och kör omkull och slår huvudet i gatan är risken för att huvudet skall skadas mycket stor och ett skadat huvud är mycket svårt att reparera.

Kör jag cykel med hjälm på huvudet och kör omkull är chanserna mycket större att jag ska klara mig utan större skador. Allt under förutsättning att hjälmen sitter rätt.

Det första felet är när hjälmen sitter bak på huvudet och inte täcker pannan. Tyvärr är detta en ganska vanlig syn och då gör hjälmen mycket liten nytta, om den gör någon nytta alls. Hjälmen kan i detta läge till och med göra ännu större skada. Tänk dig, att du cyklar omkull och hjälmen slår i marken och skjuts ännu längre bakåt. Bakkanten på hjälmen kan då trycka i nacken och skada kotorna med resultat, att dina skador blir större än om du inte haft hjälm.

Ibland sitter visserligen hjälmen rätt, men remmarna sitter inte rätt och även i detta fall kan hjälmen tryckas bakåt och skador i nacken kan uppstå. Dessutom har hjälmen lättare att ramla av vid en omkullkörning. Tyvärr är denna syn också ganska vanlig. Remmarna måste spännas ordentligt. Då täcker hjälmen hela pannbenet, som ju inte är mera än tre millimeter tjockt mitt fram.

Har du cykelhjälm, se till att använda den och se också till att den sitter ordentligt på huvudet.

Har du ännu inte skaffat cykelhjälm, ta nu steget och skaffa en och se till att den sitter bra och att remmarna sitter bra, då blir vi ytterligare några, som är rädda om det vi har i huvudet.

BengtOlof Bokström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons