Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att välja till högskolan, femteklassare!

/

För de flesta studenter tar det sju år att ta en examen för tre års heltidsstudier. För att effektivisera studierna vill regeringen minska rätten till studiemedel från sex år till bara fyra år och med två år villkorad förlängning.

Annons

Men att staten försöker styra vad folk ska läsa i ett tvingande spärrsystem leder ingen vart.

När många av studenterna jobbar så mycket att det stör deras prestation borde Lars Leijonborg i stället satsa på studievägledning och höjda studiemedel för att öka genomströmningen.

Än mer oroande är att den här förändringen av studiemedel hotar att urholka allt arbete som lagts ned på att bredda rekryteringsbasen till högre studier. Det kommer att bli ännu viktigare att vara säker på vad man vill bli innan man börjar studera och ännu svårare att ändra sig om man valt fel.

Men politiken ligger i linje med andra åtgärder på utbildningsområdet. De nya antagningsreglerna till högskolan innebär att valet till högskolan flyttas lägre och lägre ner i åldrarna. Snart kommer de val som en femteklassare gör att påverka deras möjligheter att komma in på högskolan. De som är osäkra på om de ska studera vidare skräms med största sannolikhet bort och den sociala snedrekryteringen ökar.

Behåll rätten till studiemedel i sex år så vi som redan pluggar hinner ta vår examen och så att fler vågar börja plugga!

, ordförande för Sveriges förenade studentkår

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons