Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är fult att ljuga för barn

Annons

Kristdemokraternas kandidat i Sverige till EU-parlamentet är kreationist. Hon anser att skolorna bör jämställa bibelns lära om skapelseberättelsen med Darwins evolutionsteori. I en tid när en vetenskaplig syn på världen är under attack från så många fundamentalistiska håll, måste Sverige stå för en upplyst tradition.

Det känns djupt oroväckande att Kristdemokraterna nu har föreslagit en kreationist och evolutionsförnekare, Ella Bohlin, som förstanamn på partiets valsedel till Europaparlamentet. I en intervju nyligen sade hon följande:

”Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med Bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning till vilken av dessa läror som är korrekt.”

Darwin är fortfarande under attack från bokstavstrogna kreationister. För dem är Bibelns skapelseberättelse sann, och människan skapades för 6 000 år sedan. I den vetenskapliga världen råder däremot ingen kontrovers kring evolutionsläran. Darwins fantastiska insikt, i dagens utvecklade form, är den bästa beskrivningen av hur människan och andra varelser har utvecklats på jorden.

Kreationismen växer även i Europa. Det är en antivetenskaplig rörelse som inte bara har religiösa anspråk, utan också politiska. Att ett riksdagsparti i det sekulära Sverige föreslår en politiker till EU-parlamentet som inte ens respekterar en elementär vetenskaplig och förnuftsgrundad syn på verkligheten är mycket oroväckande.

I vilka andra politiska beslutsunderlag får mytologi gå före fakta?

Ja, mina kära elever då ska vi ägna den sista halvan av kemilektionen åt att ta fram era alkemiböcker så ska vi göra lite guld; tiden för astronomi är slut, nu ska vi lära oss astrologi.

Det är allvar nu! Religion ska undervisas i religionskunskap, det är viktigt, men skilj tro från vetande tidigt i barns skolgång. Det är fult att ljuga för barn.

Anders Bender Ladberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons