Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är vi som får betala din städning

Annons

SVAR TILL

”Tvåbarnspappan”,

11 september

Du frågar vad skillnaden är på att gå ned i arbetstid för att få tid med sina barn och att köpa städtjänster för att få mer tid med sina barn. Det är som natt och dag i jämförelse. Om du väljer att arbeta deltid minskar du dina inkomster. Det är alltså bara du (och din familj) som påverkas av det beslutet. När du väljer att köpa städtjänster med Rut-avdrag påverkar du alla andra skattebetalande familjer i hela Sverige Det är vi som betalar för att du ska få bostaden städad. Sedan till den ständigt återkommande frågan om svarta och vita jobb. SCB och Skatteverket har försökt utreda hur många vita jobb Rut har skapat. De båda kom fram till att det är extremt svårt att utreda, men uppskattar att det kan röra sig om cirka 1 000 jobb 2008 och möjligen 2 000 jobb 2009. Alltså 3 000 jobb totalt. Reformen kostar 1,3 miljarder kronor per år, det ger staten en kostnad på runt 440 000 kronor per jobb Är det rimligt? Låt oss då leka med tanken att Rut (och Rot) har skapat vita jobb. Varför ska vissa branscher gynnas av skattesubventioner för att få bort svartjobben medan andra branscher ska beläggas med hårdare straff och utökade kontroller för att bekämpa svartjobben? Är det borgerlig logik?

Varför inte införa Rut när du äter på restaurang eller när du går till frisören eller när du åker taxi? Det är också branscher som har stora problem med svartjobb. Varför göra skillnad på olika branscher?

Till sist, frågan om bort med Rut och bibehålla Rot. Det finns en del väsentliga skillnader på Rut och Rot. För det första är byggbranschen en extremt konjunkturberoende bransch, vilket inte städbranschen är. Rot ska finnas när det går trögt för byggbranschen och ska tas bort när det går bra för byggbranschen.

En annan stor skillnad är att byggen med Rot är beståndiga. Rut ska bort av den enkla anledningen att hela svenska folket inte ska ta ansvar för städningen/häckklippning av/i privata hem. Svara gärna.

PEJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons