Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev ett ovärdigt avslut för Korpögat

Annons

Nu har ”dödsrunan” över tidningen Korpögat kommit i Torsåkersbornas brevlådor.

På sista sidan har redaktionen, med viss hjälp, återgett en dikt med de tankar man haft. Där står bland annat: ”Det fria ordet den alltid bejakat med ambitioner och vitalitet”.

En av anledningarna till att Korpögat går i graven är just att det fria ordet inte fick bejakas. Jag har som tidigare redaktionsmedlem sedan tidningens tillkomst, haft ambitionen att leva upp till ett av kriterierna att Korpögat kom till, nämligen att kritiskt bevaka Torsåkersbornas rättigheter.

Ett genomgripande reportage om Hofors kommuns alltför nära samarbete med Hofors Folkets Hus, där kommunens verifikationer låg till grund för granskningen, orsakade panik hos tidningens ansvariga utgivare. Han hade läst och godkänt publiceringen, men när Korpögat blev anmält till Pressombudsmannen fick han panik. Han beordrade omedelbar tystnad hos redaktionsmedlemmarna. Skriftligt klargjorde han att inte ett ord om vare sig kommunen eller Folkets Hus fick finnas i tidningen. Jag reagerade omedelbart på denna munkavel.

Övriga redaktionsmedlemmar löd blint vår ansvarige utgivare och rättade in sig i ledet, vilket jag inte gjorde. Därav orsaken till att jag och min man omedelbart lämnade redaktionen som då decimerades väsenligt.

Detta blev en av anledningarna till början av Korpögats undergång. När det fria ordet inte längre fick bejakas kvävdes Korpögat.

Margareta Skogsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons