Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glömda folket!

Att skriva om romer i Frankrike utan att beröra det politiska klimatet i resten av Europa är en omöjlighet.

Annons

Det går inte längre att tala om ett glömt folk som man gjorde för länge sedan. Praktiskt taget bör man engagera sig både politiskt och moraliskt i detta folkslags öde!

Det går inte heller att leva som om världen utanför inte existerar och det är en stark oro som gör sig gällande i hela Europa för minoriteter som bor och verkar på denna kontinent. Det var Frankrike som spred sina slogans om frihet, broderskap och solidaritet genom sin revolution till hela världen, men nu håller detta land på att demolera fattiga människors hyddor utanför Paris inför världsopinionens ögon utan att någon opponerar sig.

I ett större perspektiv är det franska handlandet en strid mellan demokratiska krafter som vill skapa ett demokratiskt samhälle med social jämlikhet och rättvisa och det gamla gardet som vill köra brutalt system av förtryck!

Romer har så länge de funnits i Europa behandlats som det lägsta man kan komma på samhällsskalan och de har inte fått många chanser att komma ur sin situation då land efter land har fortsatt att marginalisera och förtrycka dem. På något sätt måste en öppen dialog sättas i gång för att överbygga alla misstänksamheter och misstro som byggts upp genom århundraden.

För att bryta allt detta måste romer få hjälp att dra sig ur den situationen, så att de får känna att de är fullvärdiga medborgare i dagens samhälle.

Sagt av Nyamko Sabuni: ”Romer är den enda grupp i samhället som folk kan utrycka saker om och till och med diskriminera utan att någon reagerar!”

En kurd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons