Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan vara större risk för orättvisor på privata skolor

Annons

SVAR TILL

Jag vill börja med att ställa frågan: sedan när började det faktum att en skola eller vårdcentral är privatägd vara en garanti för hög kvalitet? Jag är övertygad om att det förekommer stafettläkare och obehöriga lärare på dessa vårdcentraler och skolor. Om dessutom den privata sektorn ska utökas kommer det med säkerhet att bli svårare att kontrollera standarden och därmed kommer det in fler olämpliga läkare och lärare som tidigare jobbat inom den offentliga sektorn. Jag påstår att om fler skolor och sjukhus privatiseras kommer det slutligen att bli pengar som avgör om du har råd med bra utbildning och sjukvård. De privata skolorna kommer att kunna ta betalt för sin utbildning för att tjäna de pengar de behöver. Därmed har inte alla samma chans till en bra utbildning.

Att de privata skolorna i dag i vissa fall håller en högre standard än de kommunala är inte så konstigt. Vi kan ta Engelska skolan som exempel. De har ett system som säger att varje elev kan få tre varningar innan han/hon blir avstängd från skolan. Detta gör att alla bråkiga och stökiga elever som inte följer skolans regler försvinner och därmed blir arbetsmiljön betydligt bättre än i en kommunal skola där man inte har möjlighet att stänga av bråkiga elever. Om det endast fanns privata skolor vad skulle vi då göra med dessa bråkiga elever som blivit avstängda?

Jag vill inte påstå att alla privata skolor har detta system men när det är privatägt får skolorna större ansvar och frihet själva, ingen kan bevaka dem på samma sätt som en kommunal skola. Därför är det större risk att det sker orättvisor under ytan. Jag vill inte heller påstå att all skolverksamhet och sjukvård ska ägas av staten men det jag vill få sagt är att det inte bara finns positiva sidor av privatisering.

Jag vill till sist säga att för mig är det trots allt viktigast att alla människor har lika rätt till bra skola och sjukvård, oavsett om det är privat- eller kommunalägt.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons