Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det påminner om Sundsvall 1879

För 130 år sedan ägde den stora Sundsvalls-strejken rum. Arbetsgivarna bestämde enväldigt vilka löner arbetarna skulle ha. Eftersom priset för trä hade sjunkit, sänkte man arbetarnas löner med 20–25 procent från 1878 till 1879.

Annons

Många arbetarfamiljer hade väl redan haft svårt att klara sin ekonomi. Arbetsmiljön var också farlig, och det förekom barnarbete. Det är dokumenterat att en av arbetarna hade jobbat i ett sågverk sedan han var sju år gammal.

En strejk utbröt alltså 1879. Som mest deltog 5 000–6 000 arbetare från 22 sågverk i strejken. De styrande tillkallade militär, som omringade de strejkande. Dessbättre sköt man inte ihjäl några arbetare den gången. Men arbetarna ställdes inför hotet om avsked och vräkning, och efter tio dagar blev de tvungna att avbryta strejken.

Situationen i Sundsvall 1879 har väl vissa likheter med vår nuvarande tid, då mängder av anställda blir avskedade. Men arbetsmiljön i Sverige och andra västländer har ju blivit mycket bättre än för 130 år sedan. Många företag låter emellertid produktionen ske i länder där lönerna är mycket låga och där det i många fall förekommer barnarbete i farliga och osunda arbetsmiljöer. Ett exempel: I Sverige finns det ju mycket sten och väl fungerande stenindustrier, men ändå importeras mycket gatsten från Kina. I gamla tider fick många stenarbetare silikos (stendammlunga) till följd av stendammets halt av fri kiseldioxid med mera. Risken för silikos har väl eliminerats i svenska stenindustrier. Men arbetsmiljön för en del andra länders stenarbetare lämnar fortfarande mycket övrigt att önska.

Man skulle kunna säga att vi har exporterat de låga lönerna och den dåliga arbetsmiljön. Följden av detta: Bland annat arbetslöshet här i Sverige och långa energikrävande och miljöförstörande transporter.

Knappast en önskvärd utveckling!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons