Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det tar tid innan arbetet får genomslag

Svar till ”En mycket nöjd patient med vården på Ersta sjukhus”, 17 november.

Annons

Nuvarande vårdgaranti har gällt sedan 2005. Den innebär att den patient som behöver ska få komma till ett nybesök eller få behandling inom 90 dagar i den specialiserade vården. Landstinget Gävleborg har, liksom de flesta andra landsting, haft svår att leva upp till den här överenskommelsen. Därför beslutade regeringen inför 2009 att satsa 1 miljard kronor för att stimulera en bättre tillgänglighet till vården. Den så kallade kömiljarden innebär att de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av det totala antalet väntande patienter till besök och behandling i den specialiserade vården inom 90 dagar får dela på 1 miljard kronor. Det innebär för landstinget Gävleborg cirka 27 miljoner kronor.

Inom Landstinget Gävleborg har vi startat ett omfattande arbete för att förbättra tillgängligheten till vården, och vi kallar arbetet K50. Men det tar tid innan arbetet får ordentligt genomslag. Därför har vi under hösten 2009 gjort en rejäl satsning för att minska på antalet patienter som väntat mer än 90 dagar. För att klara det har våra medarbetare gjort ett stort jobb med extra insatser under kvällar och helger, vi har tagit hjälp av extern personal med mera.

I första hand har det skett inom länet, men vi har också erbjudit patienter att få sin vård på annan ort och av annan vårdgivare. Detta för att klara kraven och få del av kömiljarden. Det har varit självklart att vi ska använda en del av våra resurser för att erbjuda våra patienter vård även på andra håll i landet, i stället för att pengarna från kömiljarden fryser inne och hamnar hos de landsting som klarar kraven.

Det långsiktiga målet är dock att erbjuda alla patienter vård inom garantins 90 dagar i Landstinget Gävleborg.

Jan Woxberg

projektledare K50

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons