Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var bättre förr!

Den som säger att ”det var bättre förr” anses numera allmänt lätt patetisk.

Annons

Men när det gäller samhället beror förstås ens syn på saken på från vilken plats man ser det. Den rike tycker förstås att det har blivit bättre eftersom han får behålla betydligt mer av sina pengar än tidigare och tillåtits bli än rikare.

Den som har det knapert, till exempel pensionärer med högre skatt än den som arbetar, ser saken annorlunda. Den sjukskrivne vars sjukperiod avkortats samtidigt som ersättningen minskat och den som förlorat jobbet, eller aldrig kommit in på arbetsmarknaden, och fått sänkt arbetslöshetsersättning håller säkert också med om att ”det var bättre förr”.

Det var bättre på den tiden då vi medborgare tillsammans ägde viktiga samhällsorgan: apoteken, en bank, el- och telenäten, järnvägarna med flera samhällsnödvändiga funktioner som gör att också de mest avlägsna trakterna i vårt land kan få en del av kakan.

Det var bättre då de ”icke lönsamma”, fick en skälig del av vår gemensamma välfärd. Nu, sedan moderaterna kom till makten, räkans allt i pengar. Pengar som inte har det minsta egenvärde på det sätt som finns i trygg ålderdom, trygghet när livet inte vill sig väl, någorlunda trygghet när sjukdom, arbetslöshet och åderdomssvaghet drabbar.

Allt räknas nu i pengar. Girigheten brer ut sig. Ju mer någon kan berika sig på andras bekostnad desto bättre. Den rike skor sig på de mindre bemedlades bekostnad vilket anses både önskvärt och bra. Snart är det väl bara försvarsmakten kvar att sälja ut, men lugn det kommer nog det också.

Så nog var det väl ändå båttre förr. Även om det inte ens då fullt ut var så att den starke hjälpte den svage, den som hade gav åt den som saknade, eller att den friske stöttade den sjuke. Men då var ändå ”solidaritet” en värdering som faktiskt vägde tyngre än sedelbuntarna.

Men varför förvånas? Självklart genomför Moderaterna den politik de redan före valen klargjorde att de ville genomföra. Det verkligt märkliga i sammanhanget är att svenska folkets flertal har röstat fram de egoistiska rikas företrädare till makten.

Den borgerliga alliansen har ju inte tagit herraväldet genom en kupp, den har vunnit i demokratiska val, vilket visar att demokrati i samhällen där medborgarna är illitterata, omedvetna valboskap inte fungerar särskilt bra. Likväl finns inget bättre alternativ än att alla röstberättigade i allmänna val får utse sina företrädare. Vad vi saknar i Sverige är en opposition värd namnet, inte ett velparti som inte ens kan hålla ihop inbördes och företräds av en ledare som nästan ingen tror på.

Så visst var det bättre förr, då begreppet ”solidaritet” inte var något de flesta fnös åt och då samhället åtminstone hade en tillstymmelse till jämlikhet, förr då skolan inte bara handlade om fler betyg utan om diskussioner om värderingar och annat viktigt som inte går att betygsätta.

Trött och uppgiven gamling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons