Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta blir löshundsjaktens konsekvenser!

Nu har det hänt igen! En hundförare har under jakt blivit allvarligt skadad, då hunden jagat upp en björn.

Annons

Björnen attackerade jägaren som försvarade sig genom att skadeskjuta björnen.

Det är inte första gången som björnar uppretade av jakthundar går till livsfarliga angrepp mot hund- föraren. Liknande episoder skulle kunna undvikas om löshundsjakten reglerades. Sverige är ett av få länder som tillåter jakt med lösdrivande hund.

Intressant i sammanhanget är läsningen av boken ”Carl von Linnés Dalaresa”. Linné fick följa med dalkarlarna på björnjakt och berättar följande:

Jägarna hade hundarna i koppel, och då man fick tidig kontakt med björnen band man hunden i ett träd och fortsatte fram mot björnen utan hund.

Denna jaktmetod utvecklades säkert av erfarenhet av tidigare farliga möten mellan jakthundar och björnar. Det är en klok metod som borde användas även i dag åtminstone vad gäller jakt i björnrika trakter.

Lösdrivande hundar råkar ut för olyckor i mycket högre omfattning än andra hundar. Typiska jakthundraser toppar olycksfallsstatistiken år efter år, trots att bara 10–15 procent av landets alla hundar är jakthundar i aktiv ålder. Under perioden 1997–2010 reglerade försäkringsbolaget Agria 15 700 skador på hundar förorsakade av trafik, vådaskott och vilda djur. Eftersom Agria försäkrar färre än hälften av landets hundar, torde det verkliga antalet skador av den typen vara mer än dubbelt så stort.

En reglerad löshundsjakt minskar helt klart olycksfallsrisken både för jägarna och jakthundarna!

Per-Olof Erickson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons