Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta bör inte vi kvinnor acceptera!

I en värld av krig, våld, oro och förtryck tvingas människor dagligen att fly från sina länder. Människor riskerar tortyr, dödsstraff och utsätts för hot och förföljelse.

Annons

I dag är det en grundläggande mänsklig rättighet att kunna söka asyl i ett annat land. I Sverige till exempel. Men det finns många hinder på vägen. Visumtvång, ekonomiska sanktioner mot flyg- eller båtföretag som transporterar människor som inte har de personliga handlingarna i ordning, människosmugglare, höga murar och stängsel vid gränser till Europa med mera. Inte heller vid slutstationen, det nya landet, är kanske resan över.

Sverige har tyvärr på senare år drivit en alltmer inhuman och restriktiv flyktingpolitik vilket gör att många människor inte får stanna här utan tvingas återvända till det som de en gång flytt ifrån. Asylsökande kvinnor med mycket starka skyddsbehov får många gånger avslag på sina ansökningar. Inte ens våldtäkt utförd av företrädare för statsmakten räknas alltid som tillräckligt starka skäl för att få stanna i Sverige.

En mamma från Jemen och hennes döttrar som flytt undan tvångsgifte riskerar alla att falla offer för hedersmord, när de nu avvisats. Barn som den romska flickan Lollo som växt upp här och lärt sig svenska avvisas och lever gömda för att återvända är otänkbart. I Kroatien väntar pappan som misshandlat henne och hotar att döda henne.

Vi vill att barnkonventionen ska gälla och att barn som söker skydd i Sverige ska få sina rättigheter stärkta. Vi vill att dessa kvinnor ska få stanna och att Sverige arbetar för att göra resan hit enklare och framför allt att vi blir ett generösare land, för alla människor.

Detta vill vi lyfta fram inför 8 mars, som är FN:s internationella kvinnodag. Vi vill att alla kvinnor i dagens Sverige ska ha samma rättigheter som männen. Sverige anses av många vara ett av världens mest jämställda länder, ändå styrs Sverige fortfarande år 2009 huvudsakligen av män. Detta bör vi kvinnor inte acceptera! Vi kräver en rättvisare könsfördelning på de högre posterna, både inom EU, riksdag samt på lokal nivå. Vi kräver också att inte bli ifrågasatta utifrån vårt kön. För hur ska samhället kunna vara jämställt, när kvinnan så tydligt lämnas utanför?

I valet till EU-parlamentet 7 juni bör vi ta chansen att visa vägen och lyfta fram starka kvinnor! Kvinnor som bland annat kan och vill förändra världen och arbeta för en human och rättvis flyktingpolitik och göra både Sverige och Europa till mer solidariska och mer jämställda platser att leva och bo på.

Socialdemokrat, Sandviken

Vänsterpartist, Sandviken

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons