Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramapedagogutbildningen blir kvar

Annons

Den senaste tiden har det uppstått frågetecken runt dramapedagogutbildningen som de senaste fyra åren bedrivits som ett program i samverkan mellan Högskolan i Gävle och Västerbergs folkhögskola. Efter kritik från Högskoleverket, som enbart gäller de delar av utbildningen som Högskolan bedrev under 2007, valde Högskolan att tolka påpekandena som så allvarliga att de drog sig ur samarbetet med kort varsel. Dock hade de flesta bristerna redan åtgärdats innan rapporten publicerades.

Detta är olyckligt men betyder inte att utbildningen ställs in.

Dramapedagogutbildningen har funnits på Västerbergs folkhögskola sedan 1974 och bygger på mångårig beprövad erfarenhet och aktuell forskning. 1984 gav också dåvarande Högskoleverket dramapedagogutbildningen rätten att presenteras som jämställd med högskoleutbildning 120 poäng (dåvarande 80 poäng). Så är det fortfarande.

Vi har dock ansett det värdefullt att ha en formaliserad samverkan med en högskola. Detta trots att folkhögskolan ansvarar för hela grundutbildningen, förutom högskolans kurs på 10 poäng.

Nu när Högskolan i Gävle valt att dra sig ur samarbetet får vi på folkhögskolan hitta en ny samarbetspartner. Vi har en god kompetens och vår utbildning har ett mycket gott renommé såväl nationellt som internationellt och det gör att vi har stort hopp om att även i fortsättningen samverka med en eller flera högskolor. Om sedan Högskolan i Gävle åter visar intresse för ett samarbete välkomnar vi självklart det.

När det gäller turerna kring högskolans kurs Teater C vill jag förtydliga att denna inte ingår i dramapedagogutbildningen, utan är en fortbildning i samarbete mellan Högskolan och Dramatiska institutet. Folkhögskolans del har varit att administrera och genomföra utbildningen på uppdrag av dessa aktörer. Ansvariga för denna kurs har varit professor emeritus i regi och en auktoriserad dramapedagog vilket åter vittnar om den höga kompetens vi erbjuder på folkhögskolan.

Pia Johansson

rektor, Västerbergs Folkhögskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons